Как да инсталирате VCenter Server Appliance във VMware vSphere Hypervisor ESXi 6.7

Как да инсталирате VCenter Server Appliance във VMware vSphere Hypervisor ESXi 6.7

С нарастването на вашата виртуална инфраструктура на VMware, управлението и наблюдението на вашите виртуални машини и всички ESXi хостове става много трудно. За да заобиколите този проблем, можете да използвате VMware vCenter сървър .

vCenter Server е инструмент, който ви позволява да управлявате виртуалната инфраструктура на vSphere (ESXi хостове и съответните им виртуални машини) от централно място (единична конзола). По-долу са изброени някои основни функции на vCenter Server:

Основни характеристики и предимства на vCenter Server:    VMware vSphere уеб клиент:Управлявайте всички важни функции
    на vSphere от всеки браузър навсякъде по света. Управление на хипервизор:Осигурява опростено и интегрирано управление на хипервизорите ESXi. Управление на виртуални машини: Интегрирано управление на виртуалните машини. Сигнали и известия: Централизиран изглед на сигнали и известия за хранилището на данни или виртуалните машини. Управление на ресурсите за виртуални машини и ESXi хостове: Разпределете ресурсите на процесора и паметта на виртуални машини и ESXi хостове според нуждите. Динамично разпределение на ресурсите:vCenter Server непрекъснато следи използването на пуловете от ресурси и интелигентно разпределя наличните ресурси между виртуалните машини според нуждите. Автоматично рестартиране на виртуални машини,които са се провалили без ръчна намеса. Управление на пачове:Автоматично актуализиране на ESXi хостове, Windows и Linux VM Планирани задачи.

Разбира се, не е задължително да инсталирате vCenter Server във вашата VMware vSphere инфраструктура. Все още ще можете да създавате и стартирате виртуални машини без него. Въпреки това, за да можете да се възползвате от някои критични функции, предлагани от VMware vSphere, тогава ще е необходимо да разположите, конфигурирате и лицензирате VCenter Server във вашата VMware vSphere инфраструктура.

Има две налични опции за инсталиране на vCenter Server (и двете опции предлагат едни и същи функции на VCenter Server):

един. vCenter сървър на Windows сървър: Това беше първата и единствена опция за разгръщане, налична за сървъра vCenter, докато не беше представено устройството Linux (VCSA). Версия 6.7 ще бъде последната версия на vCenter за Windows и VMware насърчава потребителите да мигрират към vCenter Server Linux Appliance

две. vCenter сървърно устройство на ESXi хост: Устройството е предварително конфигурирана виртуална машина на Linux, която е оптимизирана за стартиране на VMware vCenter Server и свързаните услуги на Linux.

В тази статия ще прегледаме как можете да инсталирате VMware vCenter Server Appliance на VMware vSphere ESXi 6.7 хост.

Какво представлява vCenter Server Appliance (VCSA)?

VCSA е предварително конфигурирана виртуална машина на Linux, която е оптимизирана за стартиране на VMware vCenter Server и свързаните услуги на Linux. Поддържа се за работа на VMware ESXi 5.5 и по-нови версии. Пакетът VCSA съдържа следния софтуер:

  • Project Photon OS 1.0
  • PostgreSQL база данни
  • vCenter Server 6.7 и неговите компоненти като vSphere Web Client, VMware vSphere Client, VMware vSphere Update Manager, VMware vSphere Auto Deploy и VMware vSphere ESXi Dump Collector.
  • Платформен контролер на услуги, който съдържа всички услуги, необходими за стартиране на vCenter сървър, като VMware Certificate Authority, License Service и vCenter Single Sign-On.

VCSA може да бъде разгърнат в различни размери. Той е в състояние да поддържа максимум 2000 хоста и/или 35000 включени виртуални машини. Това означава, че решението е силно мащабируемо, като е в състояние да поддържа инфраструктура от най-малко два хоста и мащабиране до 2000 хоста. По-долу са препоръчаните от VMware хардуерни изисквания на хоста ESXi за инсталиране на VCSA:

изображение

Как да инсталирате VCenter Server Appliance (VCSA) 6.7 на ESXi.

Стъпка 1: Разгръщане на VCenter Server Appliance на ESXi хипервизор 6.7

един. Изтеглете VMware vCenter Server Appliance 6.7 ISO образ файл от уебсайта за изтегляне на продукти на VMware. Можете също да изпробвате софтуера с помощта на 60-дневната програма за оценка на VMware.

две. Монтирайте ISO файла на вашия компютър или всеки друг компютър, който има мрежов достъп до хоста ESXi, на който ще инсталирате VCSA, и проучете съдържанието на ' vcsa-ui-инсталатор ' директория.

изображение

3. Инсталаторът е съвместим с Windows, Linux и Mac. Тъй като ще инсталираме VCSA от компютър, базиран на Windows, отворете ' win32 ' папка и стартирайте ' installer.exe ' като администратор.

изображение

Четири. Инсталаторът на VCSA ще се стартира и ще бъдете подканени да изберете между инсталиране, надграждане, мигриране или възстановяване на VCSA. Тъй като въвеждаме нов екземпляр, ще изберем Инсталирай опция. *

* Забележка: В горния десен ъгъл можете да промените, ако искате езиковите предпочитания.

Инсталирайте VCenter Server във VMware vSphere

5. След като щракнете върху инсталиране, ще бъдете отведени до екрана за въвеждане, който ви дава обобщение на процеса на инсталиране. Щракнете върху Следващия за да започнете процеса на внедряване.

изображение

6. Приемете лицензионните условия и щракнете Следващия продължавам.

изображение

7. На следващия екран ще бъдете подканени да изберете модела на внедряване. VMware оттегля модела за внедряване на външния контролер на платформени услуги, така че силно препоръчваме да изберете „ Контролер на вградени платформени услуги ' и щракнете Следващия . *

* Вижте следното Статия от VMware KB за повече за това.

изображение

8. На следващия екран ще бъдете подканени да въведете данните за целевия ESXi хост. Така…

а. Въведете IP адреса (или DNS името) на хоста на ESXi.
б. След това въведете потребителското име и паролата за root акаунта на ESXi.
° С. Когато сте готови, щракнете Следващия продължавам.

изображение

9. Щракнете върху да в „Предупреждение за сертификат“, за да приемете сертификата от целта.

изображение

10. Сега въведете името на VM на устройството VSCA и паролата за root акаунта и щракнете Следващия.

изображение

единадесет . На следващия екран изберете размера на внедряване за нашия VCSA. Инсталаторът предоставя различни опции. Изберете този, който съответства на броя на хостовете и виртуалните машини, които имате във вашата инфраструктура, и щракнете Следващия.

изображение

12. Сега изберете хранилището за данни за съхранение на уреда и щракнете Следващия продължавам. *

* Забележка.Ако искате да използвате тънък осигурен диск, изберете ' Активирайте режима на тънък диск '.

изображение

13. На следващия екран въведете всички необходими мрежови данни за устройството (IP адрес, FQDN, шлюз и DNS) и щракнете Следващия продължавам.

изображение

14. На последния етап прегледайте всички подробности, които сте въвели в предишните стъпки, и се върнете назад и направете промени, ако е необходимо. Когато сте готови, щракнете ЗАВЪРШЕК за да започнете да разгръщате уреда.

изображение

петнадесет. Процесът на внедряване ще започне...

изображение

14. След успешно внедряване на уреда, щракнете ПРОДЪЛЖИ и прочетете инструкциите в стъпка 2, за да настроите устройството VCSA.

изображение

Стъпка 2: Конфигурирайте сървърното устройство VCenter

един. Щракнете върху Следващия за да започнете да настройвате VCSA.

изображение

две. На следващия екран въведете IP адреса на NTP сървъра (или изберете да синхронизирате времето с хоста ESXi), активирайте SSH достъпа, ако е необходимо и щракнете Следващия.

изображение

3. Сега изберете до създайте нов SSO домейн. Тогава, въведете всички необходими подробности (име на домейн за вход, потребителско име и парола за вход) и щракнете Следващия продължавам. *

* Забележка:Уникалният SSO домейн, който създавате, не трябва да се различава от името на вашия домейн в Microsoft Active Directory. Можете също да изберете да се присъедините към съществуващ SSO домейн, ако вече имате такъв, който искате да използвате.

изображение

Четири. На следващия екран изберете дали искате да се присъедините към програмата CEIP на VMware и щракнете Следващия.

изображение

5. На последния екран прегледайте всички подробности за конфигурацията, които сте въвели, и ако са правилни, щракнете завършек за да завършите настройката.

изображение

6. След като настройката приключи, влезте във вашия нов vCenter сървър от избран от вас уеб браузър, като въведете неговия IP адрес или DNS име.

изображение

Това е!

Набираме персонал