Как да коригирате BSOD проблеми със синия екран на смъртта в Windows.

Как да коригирате BSOD проблеми със синия екран на смъртта в Windows.

Грешките в синия екран (известни още като „Син екран на смъртта“ или „BSOD“ или „СТОП грешки“) са най-трудните проблеми за отстраняване в Windows, тъй като през повечето време проблемите с BSOD възникват внезапно, когато системата се срине и без никаква очевидна причина(например след смяна на хардуера или софтуера или всеки път, когато се опитате да стартирате конкретно приложение).

Син екран на смъртта

BSOD грешките често се причиняват от хардуерни неизправности: дефектна RAM, HDD или VGA, дефектно захранване (PSU) или прегряване. В останалите случаи проблемите със синия екран могат да бъдат причинени от грешен или повреден драйвер на устройството, проблеми с овърклок или инфекции със злонамерен софтуер.Този урок съдържа подробни инструкции как да отстраните проблеми с BSOD (син екран на смъртта).

Как да разрешите проблеми с BSOD на Windows 10, 8.1, 8, 7 или Vista.

Важно: Преди да продължите да отстранявате проблеми с BSOD, като следвате методите, посочени по-долу:

един. Изключете всички външни свързани устройства от системата (напр. USB диск, флаш диск, принтер и др.)

две. Гарантира, че не сте променили своя софтуер или хардуер : Ако наскоро сте променили хардуера на вашата машина (например сте добавили повече RAM или сте променили VGA картата), или сте инсталирали нов драйвер за хардуерен устройство или нов софтуер (например антивирусна), тогава вероятно това е причината за BSOD проблема.

3. Уверете се, че компютърът ви не прегрява. Проверете дали температурата на хардуера на вашата система (CPU, памет, графичен процесор) е нормална и не прегрява. За тази задача можете да използвате CPUID HWMonitor полезност. Ако системата ви прегрява, почистете компютъра си от прах, останал вътре, за да избегнете високи температури и проблеми с работата. Най-добрият начин да направите това е да използвате мощен вентилатор. Също така се уверете, че въздушният поток навън не е възпрепятстван.

Четири. Уверете се, че вашата RAM и HDD (твърд диск) са здрави: Много пъти проблемите със синия екран са причинени от дефектна (дефектна) памет (RAM) или твърд диск. Така че, продължете и диагностицирайте паметта и твърдия диск на вашата система за хардуерни проблеми, като следвате инструкциите в тези уроци:

 • Как да диагностицирате вашия твърд диск (HDD) за хардуерни проблеми.
 • Как да диагностицирате паметта (RAM) на вашия компютър за проблеми.


Забележка 1.Методите по-долу могат да се прилагат само ако можете да стартирате Windows „Нормално“ или в „Безопасен режим“ или в „Безопасен режим с работа в мрежа“.
– Ако сте се сблъскали с BSOD цикъл и не можете да стартирате Windows нормално (или в безопасен режим), тогава единствената опция, която трябва да отстраните проблема със синия екран, е да използвате функцията „Възстановяване на системата“, за да възстановите системата си до предишно работно състояние.

  За да стартирате възстановяване на системата:

– В Windows 7 & Преглед , Натисни F8 ключ, за да влезете в Разширени опции за зареждане и след това изберете Ремонт Твоят компютър .* След това следвайте подканите на екрана за да възстановите компютъра си в по-ранно състояние .

*Внушение:Преди да опитате опцията за ремонт, опитайте и изберете 'Последната позната добра конфигурация ' опция.

– В Windows 10, 8, 1 и 8 : В тези издания на Windows не можете да използвате менюто „F8“ – Разширени опции за зареждане –, ако Windows се срине незабавно. В този случай просто опитайте незабавно да изключите компютъра си от контакта (ако сте собственик на лаптоп, извадете и батерията) и след това включете компютъра отново. Обикновено се стартира в режим на ремонт. Ако не, тогава трябва да стартирате компютъра си от инсталационен (възстановителен) носител на Windows, за да възстановите компютъра си до предишно работно състояние.

Бележка 2.Ако нито един от методите по-долу не разреши проблема с BSOD, можете да намерите допълнителни инструкции в тази статия: Как да разрешите проблеми с BSOD от информация за синия екран и MiniDump.

Общи решения за отстраняване на проблеми със син екран – BSOD –.
Метод 1: Сканирайте компютъра си за вируси и злонамерен софтуер.
Метод 2: Извършете чисто зареждане на Windows.
Метод 3. Използвайте инструмента SFC Scannow, за да поправите системни файлове на Windows.
Метод 4. Деинсталирайте и инсталирайте отново основните драйвери на устройства .
Метод 5. Деинсталирайте антивирусния/сигурния софтуер .
Метод 6. Възстановете Windows до предишно работно състояние.
Други методи за разрешаване на проблеми с BSOD.

Метод 1: Сканирайте компютъра си за вируси и злонамерен софтуер, за да коригирате BSOD.

Важно: Преди да изпълните останалите стъпки, уверете се, че компютърът ви е 100% чист от вредни програми като руткити, зловреден софтуер или вируси. За да изпълните тази задача, следвайте стъпките от това Ръководство за бързо сканиране и премахване на зловреден софтуер .

След като проверите/почистите компютъра си от вируси, опитайте да стартирате Windows нормално. Ако проблемът с BSOD продължава, продължете към следващия метод.

Метод 2. Извършете чисто зареждане, за да разрешите BSOD.

Следващият метод за отстраняване на проблеми с BSOD е да деактивирате всички услуги извън Microsoft, които се изпълняват автоматично при стартиране на Windows. Да направя това:

1. Натиснете Windows + Р ключове за зареждане на Бягай диалогов прозорец.
2. Тип msconfig за да отворите помощната програма за конфигуриране на системата и натиснете Въведете .

коригирайте bsod стоп грешка

3. В Услуги раздел проверете на Скриване на квадратчето за всички услуги на Microsoft .

чисто зареждане

Четири. Натисни Деактивиране на всички бутон, за да деактивирате всички услуги извън Microsoft, започващи при стартиране на Windows.
5. Щракнете върху Добре за прилагане на промените и рестартирам компютъра си нормално.

Windows чисто зареждане

6. След рестартиране:

и Ако можете да работите с компютъра си нормално и без BSOD грешки, отворете Системна конфигурация отново помощна програма и активирайте една по една деактивираните услуги, докато не разберете коя от тях причинява проблема със синия екран.

ii. Ако проблемът с BSOD продължава, продължете към следващия метод.

Метод 3. Използвайте SFC Scannow за поправяне на системни файлове на Windows.

Стартирайте инструмента за проверка на системни файлове (SFC), за да коригирате повредени файлове и услуги на Windows. Да направя това:

един. Отворете командния ред с административни привилегии.

 • В Windows 7 & Преглед , отидете на Започнете > Всички програми > Аксесоари. След това щракнете с десния бутон върху Командния ред и изберете Изпълни като администратор .
 • В Windows 10, 8.1 и 8: Щракнете с десния бутон върху бутона за стартиране на Windows команден ред (администратор)и изберете Команден ред (администратор)

  sfc snannow

две. В командния прозорец въведете следната команда и натиснете Въведете .

 • SFC/SCANNOW

деактивирайте регистъра на защитника

3. Изчакайте и не използвайте компютъра си до SFC инструмент проверява и коригира повредените системни файлове или услуги.
Четири. Когато SFC инструментът приключи, рестартирайте вашия компютър и проверете дали проблемът с BSOD продължава. Ако да, тогава продължете към следващия метод.

Метод 4. Деинсталирайте и инсталирайте отново основните драйвери на устройства.

Деинсталирайте и след това инсталирайте отново някои основни драйвери на устройства във вашата система, за да разберете дали някой от тях причинява BSOD проблема. Драйверите на устройства, които в повечето случаи причиняват проблеми със синия екран, са следните:

   1. Драйвер за дисплей адаптер
   2. Драйвер за безжичен адаптер
   3. Драйвер за Ethernet адаптер

За да изпълните тази задача:

1. Деинсталирайте първия драйвер на устройството от списъка по-горе.
2. Рестартирайте компютъра си.
3. Изтеглете най-новия драйвер за устройството от уебсайта на производителя. *
4. Рестартирайте компютъра си отново.
5. След рестартиране проверете дали компютърът ви работи нормално без BSOD грешки. Ако не, продължете и деинсталирайте следващия споменат драйвер в списъка по-горе.

* Забележка:В някои случаи, особено за видеокарти, е по-добре да изтеглите по-стар и по-стабилен драйвер за вашия хардуер.

Метод 5. Деинсталирайте антивирусния/сигурния софтуер.

Деинсталирайте всеки защитен или антивирусен софтуер, инсталиран в системата. В случай, че използвате Microsoft Security Essentials (Windows 7 или Vista) или Windows Defender (Windows 10 или 8) като антивирусна програма, тогава предотвратите стартирането на съответната услуга при стартиране на Windows, като използвате Windows Registry. Да направя това:

един. Стартирайте компютъра си в Безопасен режим .
две. Натисни Windows + Р ключове за зареждане на Бягай диалогов прозорец.
3. Тип regedit за да стартирате редактора на системния регистър на Windows и щракнете Добре .

деактивирайте регистъра на основните неща

Четири. Придвижете се до съответния ключ според антивирусната програма MS, която използвате:

  Microsoft Essentials
  • HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesMsMpSvc
  Windows Defender
  • HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesWinDefend

5. В десния прозорец щракнете двукратно, за да отворите Започнете стойност.
6. Проверете Десетична и променете данните за стойността от 2 на 4 и щракнете Добре . *

* Възможни стойности за състоянието на услугата:

0 = Зареждане
1 = Система
2 = Автоматично
3 = Ръчно
4 = Деактивирано

rstrui

7. Рестартирайте вашия компютър и влезте в Windows нормално.

и Ако можете да работите с компютъра си нормално и без проблеми с BSOD, преинсталирайте антивирусния софтуер или използвайте друга програма за защита на вашата сигурност.

ii. Ако проблемът с BSOD продължава, продължете към следващия метод.

Метод 6. Използвайте System Restore, за да възстановите Windows до предишна точка за възстановяване.

В някои случаи грешките в синия екран започват да се появяват след актуализация на Windows или след автоматична актуализация на хардуерния драйвер. В тези случаи най-надеждният метод за разрешаване на проблеми с BSOD е да възстановите системата си до предишно работно състояние. Да направя това:

един. Натисни Windows + Р ключове за зареждане на Бягай диалогов прозорец.
две. В полето „Отвори“ въведете rstrui (или rstrui.exe ), за да стартирате помощната програма за възстановяване на системата и натиснете Добре .

възстановяване на системата

3. Натиснете Следващия на първия екран.
4. Изберете препоръчителната точка за възстановяване или проверете Показване на повече точки за възстановяване опция, за да изберете друга точка за възстановяване (по-стара) и натиснете Следващия .

5. Следвайте подканите на екрана и след това изчакайте, докато Windows възстанови вашия компютър на избраната дата/час.
6. Когато процесът на възстановяване приключи, вашата система ще се рестартира.
7. Ако възстановяването на системата е завършило успешно, тогава проблемът с BSOD вероятно ще изчезне.

Други методи за разрешаване на проблеми с BSOD.

1. Инсталирайте всички важни актуализации на Windows.
2. Инсталирайте най-новите драйвери за всички периферни устройства (принтер, скенер и др.)
3. Архивирайте вашите файлове и извършете чиста инсталация на Windows.
4. Ако сте по-напреднал потребител и искате да продължите с отстраняването на неизправности в BSOD, следвайте инструкциите в тази статия, за да разберете кой файл, модул или драйвер причинява грешката при срив на BSOD: Как да разрешите проблеми със синия екран, като прочетете информацията за BSOD и MiniDump .

Това е!

Набираме персонал