КОРЕКЦИЯ: Сигурното зареждане не се поддържа или не е налично (решено)

КОРЕКЦИЯ: Сигурното зареждане не се поддържа или не е налично (решено)

Ако се опитате да инсталирате Windows 11 и не можете, защото Secure Boot не се поддържа или не е налично, продължете да четете по-долу. Microsoft, започвайки с Windows 8, поддържа нова функция за сигурност, наречена Secure Boot. Сигурното зареждане е достъпно на почти всички съвременни компютри и е вградено в UEFI(Unified Extensible Firmware Interface), за да предотвратите злонамерен софтуер да превземе компютъра по време на процеса на зареждане.

Windows 7, Vista и XP са работили в режим Legacy Boot (известен също като режим „CSM“), който използва таблицата на дяловете на главния запис за зареждане (MBR).

Windows 8, 8.1 и 10 са проектирани да работят и в UEFI режим на зареждане, който използва GUID Partition Table (GPT), за да се възползва от разширените функции, предлагани от UEFI, като функцията за сигурност „Secure Boot“.Microsoft направи сигурното зареждане предпоставка за потребители, които искат да надстроят до Windows 11. Така че, ако получите грешката „Secure boot не се поддържа“ или „Secure boot не е налично“, тогава вероятно се случва едно от следните:

  1. Вашият компютър е настроен в режим на UEFI зареждане, но Secure Boot е ИЗКЛЮЧЕНО (Деактивирано).
  2. Компютърът ви е настроен в режим Legacy Boot, който не поддържа нито Secure Boot, нито стил на GPT дял.
  3. Вашият компютър не поддържа UEFI & Secure Boot.

В този урок ще намерите инструкции стъпка по стъпка за отстраняване на следните проблеми, когато се опитате да инсталирате Windows 11:

 • Сигурното зареждане не се поддържа
 • Сигурното зареждане не е налично
 • Сигурното зареждане е изключено

Как да КОРИСИМ: Защитеното зареждане не се поддържа или е изключено (деактивирано) и не може да се инсталира Windows 11.

Стъпка 1. Проверете състоянието на Secure Boot & BIOS Mode.
За да разберете дали Secure Boot е Включено, ИЗКЛЮЧЕНО или Неподдържано на вашето устройство, следвайте инструкциите по-долу:

един. Натиснете Windows изображение+ Р клавиши, за да отворите командното поле за изпълнение.
две. Тип msinfo32 и щракнете Добре да отвориш Системна информация.

Изключено сигурно зареждане

3. На страницата Информация за системата проверете BIOS режим и на Състояние на сигурно зареждане.

Четири. Сега според вашия случай продължете както следва:

  СЛУЧАЙ А:Ако BIOS режим е UEFI & на Състояние на зареждане на сигурността е Изключено , означава, че режимът на зареждане на вашия компютър е настроен на UEFI, но Сигурно зареждане функция е хора с увреждания на вашата система. В този случай прескочи към Част 1 , за да активирате Secure Boot в настройките на фърмуера на BIOS/UEFI.

FIX Secure Boot Не се поддържа

  СЛУЧАЙ Б:Ако BIOS режим е Наследство и на Сигурно състояние на зареждане е Не се поддържа или Недостъпно , отидете на стъпка 2 по-долу, защото означава едно от следните: *
  1. Вашият компютър поддържа UEFI режим на зареждане, но е деактивиран, тъй като работи в режим Legacy Boot, който не поддържа Secure Boot и GPT, или…
  2. ... вашият компютър не поддържа UEFI режим на зареждане и следователно не поддържа сигурно зареждане (и TPM 2.0, който е необходим за инсталиране на Windows 11).

изображение

Стъпка 2. Разберете дали вашият компютър поддържа UEFI.

На този етап и преди да продължите по-нататък, трябва да се уверите, че вашето устройство поддържа UEFI & Secure Boot, като направите едно от следните неща:

 • Отидете до уебсайта за поддръжка на производителя на вашия компютър или дънна платка и проверете спецификациите, за да видите дали поддържа UEFI режим на зареждане. Ако да, продължете към Част 2 .
 • Проверете дали режимът на зареждане на UEFI е наличен в настройките на BIOS/UEFI. Да направя това:
  1. Изключете компютъра си.
  2. Включете компютъра и незабавно натиснете клавишите DEL или F2, F10, F12, за да влезете в настройките на фърмуера на BIOS/UEFI. (За по-конкретни подробности как да влезете в настройките на BIOS, посетете уебсайта за поддръжка на производителя на вашия компютър/дънна платка).
  3. В настройките на BIOS проверете Опции за зареждане ако можеш активиране на UEFI режим на зареждане или ако можеш деактивирайте наследената поддръжка . Ако можете, тогава вашият компютър поддържа UEFI. В този случай излезте от настройките на BIOS без запазване и продължете към Част 2 . Ако не можете, тогава вашият компютър/дънна платка не поддържа UEFI и трябва да бъде заменен. *

* Забележка:Най-сигурният начин да проверите дали вашето устройство поддържа UEFI е от уебсайта на производителя. Специално за потребители, които искат да надстроят системата си до Windows 11, компютърът трябва да поддържа и TPM версия 2.0.

Част 1. Активирайте Secure Boot в BIOS/UEFI.

Ако компютърът ви работи в режим на зареждане с UEFI, но защитеното стартиране е деактивирано/ИЗКЛЮЧЕНО (Случай A), продължете и активирайте Secure Boot в настройките на BIOS/UEFI, като използвате един от следните методи:

Метод 1: Променете състоянието на сигурно зареждане в настройките на UEFI/BIOS.

един. Веднага след като включите компютъра, натиснете клавишите DEL или F2, F10, F12, за да влезете в настройките на BIOS/UEFI фърмуера. (За по-конкретни подробности как да влезете в настройките на BIOS, посетете уебсайта за поддръжка на производителя на вашия компютър).

две. Отидете на Опции за сигурност или да Опции за зареждане & Променете Сигурно зареждане да се Разрешено . *

* Забележка:Ако искате да инсталирате/надстроите до Windows 11, трябва да активирате и TPM в настройките на BIOS. TPM може да бъде наречен (в зависимост от производителя) като: Intel Platform Trusted Module, Intel TPM, Intel Platform Trust Technology, Intel PTT, Security Device, Security Device Support, TPM State, AMD fTPM switch, AMD PSP fTPM.

3. Запазете и излезте от настройките на BIOS.

Метод 2. Активирайте Secure Boot в настройките на UEFI Firmware от Windows RE.

Вторият начин да влезете в настройките на BIOS/UEFI е като използвате опциите на Windows Recovery Environment (WinRE):

един. Задръжте натиснат Shift ключ и от Мощност икона изображениеизберете Рестартирам за да стартирате вашата система в Windows Recovery Environment (WinRE).

clip_image012

две. След това изберете Отстраняване на неизправности -> Разширени опции -> Настройки на фърмуера на UEFI и изберете Рестартирам.

Активирайте Secure Boot

3. Навигирайте до Системна конфигурация раздел, изберете Опции за зареждане.

изображение

Четири. В Опции за зареждане , Промяна Сигурно зареждане и изберете Разрешено. *

* Забележка:Ако не можете да намерите опцията Secure Boot тук, отидете на уебсайта за поддръжка на производителя за насоки. (Настройките на фърмуера на BIOS/UEFI варират при различните производители на компютри)

управление на диска

5. Запазете и излезте от настройките на BIOS.

6. Рестартирайте компютъра и отворете System Information (msinfo.exe), за да проверите дали Secure Boot е включено сега.

Част 2. Преобразуване на DISK в GPT & Активиране на UEFI и Secure Boot.

Както бе споменато в началото на тази статия, сигурното зареждане се поддържа само на съвременни компютри, където режимът на зареждане на компютъра е настроен на UEFI и таблицата на дяловете е GPT.

Така че, ако режимът на зареждане на вашия компютър е настроен на Legacy и таблицата на дяловете е MBR (Случай B), тогава, за да активирате сигурното зареждане, първо трябва да преобразувате схемата на дяла от MBR в GPT и след това да превключите от Legacy режим на зареждане към UEFI зареждане режим.*

* Внимание: Преди да продължите към стъпките по-долу, архивирайте данните си, за да избегнете загуба на данни, ако нещо се обърка, и се уверете, че вашето устройство поддържа UEFI (вж. стъпка- две по-горе).

Стъпка 1. Уверете се, че текущият стил на дял е MBR.

Преди да конвертирате схемата на дяловете, първо се уверете, че стилът на дяла на вашия основен диск е MBR, а НЕ GPT.

един. Натисни Windows clip_image024+ Р ключове за зареждане на Бягай диалогов прозорец.
две. Тип diskmgmt.msc и натиснете Въведете.

Проверете стил на дял

3. Щракнете с десния бутон устройството с Windows OS и изберете Имоти .

изображение

Четири. Изберете томове раздел.

5. Сега погледнете „Стил на дял“ и се уверете, че е така Основен запис за зареждане (MBR). *

* Забележка:Ако стилът на дял гласи GUID таблица на дялове (GPT ), не е необходимо да продължавате по-нататък. Просто следвайте инструкциите на Част 1 по-гореза да активирате Secure Boot в BIOS.

изображение

6. След като потвърдите, че стилът на дяла е „MBR“, преминете към стъпка 2 по-долу, за да преобразувате стила на дяла в GPT.

Стъпка 2. Преобразувайте стила на MBR дял в GPT.

Windows Creator Update (1703) или по-нова версия ви позволява да конвертирате схемата на дялове, без да губите данни. Microsoft проектира инструмента MBR2GPT.exe за лесно преобразуване и запазване на данни. Въпреки това, по-безопасно е да конвертирате схемата на дялове, когато Windows е офлайн (не работи). Да направя това:

един. Задръжте натиснат Shift ключ и от Мощност икона конвертирате mbr в gptизберете Рестартирам за да стартирате вашата система в Windows Recovery Environment (WinRE).

clip_image012

две. След това отидете на Отстраняване на неизправности -> Разширени опции -> Командния ред. (Ако бъдете помолени, изберете администраторски акаунт и въведете неговата парола, за да продължите).

Активирайте UEFI и Secure в BIOS

3. Въведете командата по-долу, за да конвертирате диска от MBR в GPT и натиснете въведете:

 • mbr2gpt / конвертиране

изображение

Четири. Когато процесът завърши, затворете командния ред и изключвам компютъра.
5. Преминете към стъпка 3 по-долу.

Стъпка 3. Активирайте UEFI и Secure Boot в настройките на фърмуера на BIOS/UEFI.

След конвертиране на стила на дяла от MBR в GPT, компютърът няма да може да се стартира нормално, докато режимът на зареждане на компютъра не бъде променен от Legacy на UEFI. Така че, продължете както следва, преди да стартирате Windows.

един. Веднага след като включите компютъра, натиснете клавишите DEL или F2, F10, F12, за да влезете в настройките на BIOS/UEFI фърмуера. (За по-конкретни подробности как да влезете в настройките на BIOS, посетете уебсайта за поддръжка на производителя на вашия компютър).

две. Навигирайте до Системна конфигурация раздел и изберете Опции за зареждане.

3. В Опции за зареждане , приложете следните действия:

а. Нагласи Поддръжка за наследство да се UEFI или хора с увреждания (Това автоматично ще активира UEFI)

б. Променете Сигурно зареждане да се Разрешено. *

* Забележка:Ако не можете да намерите опцията Secure Boot тук, отидете на уебсайта за поддръжка на производителя за насоки. (Настройките на фърмуера на BIOS/UEFI варират при различните производители на компютри)

4. Запазете и излезте от настройките на BIOS.

5. Стартирайте в Windows и проверете в System Information, за да сте сигурни, че е сигурно зареждане НА . Ще забележите също, че BIOS Mode е UEFI .

6. На този етап можете да продължите да надстроите устройството си до Windows 11, ако това е целта, която искате да постигнете с тези промени.

Това е!

Набираме персонал